Setup Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopard on Dell Studio 15


Setup of mac is quit difficult to install on different machine other than apple machine. Depending on your machine configuration some of your application may not work, most probably application of video and sound.

Can You Install Mac OS X on Your PC?

You need to check your machine hardware compatibility of MAC OS X installation.

My machine configuration

Studio 1558 Direct Base
Intel Core i3-350M (2.26Ghz, 4Threads, 3M cache)
4GB Dual-channel 1333MHz DDR3 SDRAM
512MB ATI Mobility Radeon HD 4570

320GB 7200RPM SATA Hard Drive
Drive with DVD + R double

90W AC Adapter
Dell Wireless 1520 802.11n Mini-Card
Integrated Stereo Sound
Dell Wireless 365 Bluetooth Module

Forums for Mac 

Mac OS X image you can get.

Installation Process.

  1. Boot from DVD
  2. Press F8
  3. enter “ busratio=20”(without quotes) (for core i3=20 ,i5=22, i7=25)
  4. if it restarts again enter “ busratio=20 –v memsize=4096 cpus=1

Busratio List

ibusratios

mac-2011-01-03-22-28-21

mac-2011-01-03-22-28-52

mac-2011-01-03-22-35-07

mac-2011-01-03-22-38-24

mac-2011-01-03-22-41-29

Image002

Package Selection in Mac OS X 10.6.2

mac-2011-01-03-22-41-53

mac-2011-01-03-22-44-11

mac-2011-01-03-23-05-15mac-2011-01-03-23-05-38

mac-2011-01-03-23-06-12mac-2011-01-03-23-40-09mac-2011-01-03-23-41-26

mac-2011-01-03-23-41-34mac-2011-01-03-23-41-40mac-2011-01-03-23-47-54mac-2011-01-03-23-48-31mac-2011-01-03-23-50-26mac-2011-01-03-23-51-46mac-2011-01-03-23-52-13mac-2011-01-03-23-52-19mac-2011-01-03-23-52-44

Mac 10.6.2

  • Working
  1. ITunes, QuickTime almost everything
  2. XCode
  3. iOS Development
  • Not working
  1. Photo booth
  2. Time Machine
  3. Screensaver
  • Next
  1. will be updating soon to 10.6.6
  2. ilife 11

Most Probable Errors while installing Mac OS X 10.6

Image014

Kernel Panic

Image000

DSMOS Has Arrived while installing Mac OS X

please  leave a comment if above configuration Worked / Not worked /any Queries / Suggestions

95 thoughts on “Setup Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopard on Dell Studio 15

    • yes it is possible to install both on different partition on same machine (but not recommended)

      make sure you have updated you boot partition to Chameleon RC3 PCEFI 10.5
      as it contain many enhancements to PC BIOS like APIC,SMBIOS…x64 support
      you will be able to select os you want to boot into by selecting option

      you will need:
      Chameleon RC3 PCEFI 10.5
      if windows ntfs
      if linux ext3-4

      i recommend you to keep you data back up before you do any changes
      report me if any query

  1. hey, i am using the iATKOS image but doesnt seem to be working correctly. it stays loading on the apple screen but never gets to the pick language screen. could you give me a link to the Hazard image or give me a step by step for the tonymaxc86 method

    • i will be needing information of you machine configuration
      hoping it is based on Intel x64 core i processor

      i think you might be stuck up at voiceover command with blank screen with audio playing at background.

      iATKOS image also compatible with most of the machine
      you just have to keep trying to get best configuration which is suitable for your machine.

      try link http://goo.gl/Tbmjj for more image and forums

  2. actually i got it to work but it wont install after it says installation succesful. it wont load up. what custom settings did you pick before hitting install? please respond ASAP

    • need your machine configuration cant tell you without that

      if you boot your machine and it keeps rebooting even after successful installation has been done
      then try booting in verbose mode

      try:

      boot your pc
      press down arrow key and select boot in verbose mode
      tell me at what file it stops its process os that i can sort out your problem

      also i need your machine configuration to get to the root of your problem

      • So I Reinstalled Windows on my laptop cus i was getting frustrated. but i can try and reinstall it again on a different partition. and keep windows right? cus i dont wanna go through installing it again unless snow leopard will indeed work for me. I know when it successfully installed that when i clicked on it after restart, that it would show the apple screeen real quick and then reboot. your customize screen has different options then mine because you used Hazard. but my configuration is.

        CPU=Intel Core i5 M
        HDD= 500GB
        RAM=6GB
        VIDEO = ATI RADEON 512MB
        WIRELESS = Same as Yours

      • In addition to my specs that i just gave you. i downloaded the Hazard Disc that you used so when you give me the custom settings, i will have the same screen as you. thanks for your time man, i really appreciate it. I have windows 7 up on it right now, and i partitioned my hard drive to leave 200 GB of space for snow leopard. hope you can make this work. Also is it possible to update to 10.6.6 once you install this version?

  3. sorry for all the questions, but one more question. when i go to load up the Hazard CD. i type in busratio=22 but it stays on the black screen and says “Loading Darwin/x86”

    how do i get past this screen. i tried typing in the other thing you said to also. no luck though.

    • currently i am using 10.6.2 i mostly do trial and error on vmware with several clone running different version of mac even i cant manage reinstalling them for some minor configuration

      current we can up grade to 10.6.5 by modifying some kext file
      it is possible 10.6.6 but be need to upgrade mach_kernel in different way 🙂

      try high busratio

  4. after letting the Darwin/x86 loading screen go, a error message came up saying.

    “EBIOS read error : Device Timeout
    Block 7906256 Sectors 64 “

  5. after letting the Darwin/x86 loading screen go, a error message came up saying.

    “EBIOS read error : Device Timeout
    Block 7906256 Sectors 64 ”

    any ideas

  6. alrighty so now i reburned the disc and the Hazard disc does work. but i get stuck at the gray apple screen. the circular loading image never appears for some reason. where do i go from here.

  7. also here is an image of the customize settings for iATKOS

    can you tell me what to check off?

    thats the entire dropdown menu on iATKOS

  8. sorry agian for ALL The comments, haha. but i keep making more and more progress. what it comes down to now is the fact that, i get it to install succesffully and even start booting up after install. but then my whole computer shuts off completely. it says it fails to load ATI HD 4500 controller. i dont know what to select from iATKOS for that controller. there really wasnt a good option for it.

    • you have not selected Graphic enabler in boot option select that 🙂

      hi zack
      when mac starts working properly
      please mail me all the option you select at installation for iAktos with dvd Title and H/W details so that we can help other user to get through it

  9. alright hazard is working now that i disabled the USB and WLAN…after its installed, can i enable them again so i can use them?

  10. So i just finished installing it for the second time, the hazard edition, and when i boot up and just click Snow Leopard partition, it restarts my computer. when i type in busratio=22 it starts the computer, gets to the apple screen and then shuts off my computer. when i do a verbose boot, whatever happens last happens too fast and i cant see what the issue is. i know it said firewire disabled but phoenix BIOS doesnt have a firewire selection in the BIOS. -x doesnt work either.

  11. so i saw your post on HazardLeo on the forum about your selections and i was gonna reinstall the disc with your settings cus i wasnt picking the rightthings. and now the disc wont load, i keep getting a kernel panic

  12. it says now when i tried installing, i get to the install screen and it says “installation Falied, the essentials package could not be validated”

  13. here ya go. i took a video and have a few images from it to show you my screen. you should be able to tell me my problem now that you see this. here is the video and two images.

  14. here is my final problem it looks like.

    My computer keeps shutting off after successful installation of Hazard.

    HDD= 500 GB
    RAM = 6GB
    Video Card = ATI Mobility Radeon 4500 Series 512MB
    CPU = Intel Core i5 M 460

    the kexts i select are
    Kexts:
    Mac OS X 10.6.2
    Chameleon RC3 PCEFI 10.5
    Legacy_Kernel_10.2.0
    Graphic_enabler
    Remove ATI 4500 and 4600 controller
    ATI 4800 controller
    fakeSmc v1

    with the video and image links, could you tell me what i would need to select in hazard to avoid this problem

  15. now that i can get it to work, do you have any Kexts i could download for my wireless card, cd drive, etc. my keyboard shortcuts to the Volume Up and Volume down, and Eject, etc, dont work right now. where can i find kexts to get these working

  16. I can not get my wireless to work at all.
    i tried installing the realtek controller, but no wireless is showing up. it keeps asking to connect ethernet, etc. but no wireless

  17. Is it possible to install SL using the retail DVD ?
    I have your same configuration except two changes

    1. core i5
    2. no ATI card, built intel HD graphics

    • yes sure you can use retail version but you will need kexts matching to your machine.
      i5 no issue just use command “busratio=22 cpus=1 ”
      i dont know how long SL will support your display

  18. Hey Mandar ,
    I have a Dell studio 1555
    with core 2 duo T6500 2.1ghz , 3GB of ram and ATI Radeon 4500 HD 256mb will this config work ?

  19. hey ya i did this an it kept saying reboot rite so i ran it in verbose mode and it loads then gets stuck at system uptime in nano seconds

    • according to your query i think you have completed your installation and when it reboots it stuck up.
      it may be because of kernel you have installed have some problems try vanilla installation. also get trace of error report if any

  20. I have dell studio 1555, i have successfully installed sl 10.6.6i hazard but i am facing some issues my dvd drive is shown in the profiler in Serial ATA devices but it is not working rw both, and when i do restart from sl dvd drive doest not shows up in the OS neither in windows nor in sl. SATA mode is set AHCI in bios, which kext or patch is needed to set the sata dvd to work properly?

    • try 2 things
      1. set your drive to compatibility mode from bios and boot in SL check if it has got device id else you have to check any kext matching to you machine profile
      2. you said its not working in windows too , so i think you got problem in your drive, check your data cable’s , jumper setting..

      • I have noticed one thing that if dvd or cd is present in slot load dvd drive it shows up properly in sl but if it is empty then sl is unable to find any disc burning device. Could anything be done to solve this issue.

  21. Hello,

    I have a succesful install from this torrent : http://thepiratebay.org/torrent/5401125/SNOWLEO_MAC_Snow_Leopard_OSX86_64_For_INTEL_AMD_32_64_MBR_GUID#filelistContainer
    on my dell studio 1558 (6gb ram, i7 processor, ati videocard hd 5XXX, 1080P screen).
    But when I try to boot it after installation it doesn’t work! Not even with busratio =25 -v -x -f cpus=1 fakesmc maxmem=4098 and so on… I am at a loss, could you help me out? Should I reïnstall with iAtkos, or am I doing something wrong here? (ofcourse because it doesn’t work xD)
    I’m dualbooting the osx next to windows 7, in another partition.

    • i cant make out with that as far as you get the trace.
      try installing again and only with legacy packages, if you have installed packages according to your configuration the arguments work.
      you might be having some problem of incompatible packages.

  22. I installed on my 1558 studio with i5 450, 4gb ram. i had the same issue of not booting up after installation but i was able to boot with iboot latest CD with the following boot flags
    -v cpus=1 busratio=18 GraphicsEnabler=No

  23. FYI – I installed iAtkos V3 S2 originally.
    now with Tonymacx86’s upgrade method i updated it to 10.6.7
    everything works fine except keyboard & track pad, external mouse works fine.

  24. got keyboard & trackpad back with mutibeast-> Drivers & Bootloaders -> Kexts & Enablers -> Misc -> Voodoo PS/2 controller & Voodoo PS/2 Trackpad.

    Audio works but not full HD.

  25. I think these instructions are really good, well done. I am going to try this out. I have exactly the same computer as you but i have an i7 processor and a 1gb ATI 4570. I was just wondering if i would have to choose different setting in customize on instillation, and also how i would update to 10.6.7?

    Thank you,
    Matt

    • most probably same configuration will work. You may need some small modification according to your cpu. Well if want to upgrade Mac to 10.6.7 i would suggest you to install newer version of copy.

  26. Hey Mandar,
    I tried installing with the steps you mentioned, but i am having problem in the 3rd step.
    Even after entering the busratio=25(i have i7 Q 740) or busratio=25 –v memsize=4096 cpus=1..my screen sticks at the apple logo screen and stops there for say about 20-25 mins and then the system is turned off…i an using the same hazard copy you are using in the instructions.
    I have also tried busratio=17 but same is happening.
    kindly help.

      • Hey mandar,
        In bios i enabled the virtualization(VT) and disabled the usb emulation and lan and then tried installing…but this time in my 1 st attempt i entered “busratio=25” and the installation began i ticked the legacy kernel 10.2, graphicsenabler, chameleon rc3, System support(same as ticked in the method u demonstrated above), laptop support(Whole) and sound(whole)..the installation was successful but on startup it gave a blackscreen kernel panic same as u have shown in the method..then i tried with -v this time i got error white screen with apple logo(the one shown above)..what should i do now..is there any other apple mac image which can be installed or what should i do now..
        If possible can you plz tell me which option to tick in the customize option.

        my system config:
        My system;
        Dell Studio 1558
        Core i7-Q740
        4 GB ram
        500 HDD
        ATI HD 5470

        Thanks

      • you have to trace the error you are getting and make some minor changes during installation. can you get the error at which process stops?
        you can try newer version of Mac if you want.

      • Can you tell me which kernel should i use or should i leave it blank…and if to choose the graphic enabler or not..

  27. hi mardar…I already installed Iatkos v3 v2 in my dell studio 1555. during installation process it says that i was successfully installed but i was stuck up at voiceover command with blank screen with audio playing at background…ive already trying for 3 weeks still the same.could please give me some tips ive tried different options but still no luck…your help much appreciated.thanks!!

    DELL STUDIO 1555
    Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz, 2194 MHz
    ACPI x64-based PC (Mobile)
    Intel Cantiga GL40/GM45/GS45/PM45
    ATI Mobility Radeon HD 4570 (512 MB)
    4 gb ram Memory Type DDR2 SDRAM
    IDT Unknown @ Intel 82801IB ICH9 – High Definition Audio
    Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
    Intel(R) WiFi Link 5100 AGN

    • look like you can here sound of voiceover but you cant login in Mac… 🙂
      try rebooting with GraphicEnabler=Yes
      or reinstall the system with checking GraphicEnabler from the list also select ATI drivers for 4000 series.

      • hi mardar, after trying rebooting with GraphicEnabler=yes and reinstalling the system select ati drivers 4000 series plus checking GraphicEnabler still the same….i also tried install leo hazard with different options still im stuck up with voice command and blank screen…any suggestion pls.Thanks

  28. i have the Hazard Intel & AMD torrent but when i try to install it gets stuck step 3 at the Grey Apple Logo after booting from the DVD does dis need some kinda bios settings? i have 2 pcs tried installing on both i get the same problem on both

    PC Specs
    Intel Pentium D 2.80ghz
    1GB DDR 2
    120 GB HD
    Asus P5PE-VM

    Intel Pentium 4 3ghz
    1GB Ram
    320 HD
    Intel D101GGC

    • hi ankit
      your cpus ok but you may need to increase you memory capacity at least 2Gs
      you haven’t told me your graphics card
      i suggest you to have ATI HD 4670+ or Nvidia 8000GT/GTX+

      • Thanks for the reply brother! i was able to install the OSX but after the installation when i’m setting up the mac it now gets stuck when i click on next on the “Do you already own a mac” Screen cud you please tell me what i can do now?

  29. hello!,I really like your writing so a lot! proportion we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need a specialist on this area to resolve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to peer you.

  30. use kalyway
    bcm43XX_enabler.sh for wifi its in studio15driversv2
    voodo hda for audio
    for ati radeon sear for studio15driversv2 and use this for only video card, wifi and card reader

    search for studio15driversv2 in google

  31. After my installation i boot up then the screen dimms a little tells me to restart keeps doing the same thing then my windows wont boot (missing bo ot mngr) and the files are still on my other drive

    • I suggest you to take back up of your data first using some backup utility or booting any Linux liveCD

      most probably your problem looks like THIS because you have mentioned you have completed your installation. well the error may be different from image. If possible try to get the last error statement before it reboots.

      if you have tried installing Mac OS X10.6 on different partition other than windows partition you just have to fix your boot loader from command prompt or running repair option from windows installation CD and if windows installation partitioned drive was deleted you have to install windows to new partition. I hope you have done Mac OS installation on different partition.

      Try installing latest Mac OS image which will provide more stable driver for new hardware.

  32. Hi Mandar, I am trying to install iatkos on my dell studio 1558, I3 330m, 4 gig ram, intel graphics but regardless of what code I put at the beginning of install is never starts installing. I get this as last line :
    Waiting for boot volume with uuid……..
    waiting on …….. something like that. any idea what it could be? Thanks

  33. I installed iatkos v2 in Mt dell studio 15 I7 but later i formated the computer but I cant function the partition of mac os the problem is the dsmos has arrived how can I resolve? I’m Spanish sorry for my vocabulary thanks

    • try to re-partition your complete drive (hope you have backup your data) and start installation with switch

      cpus=1 -v

      if there are any errors capture the image of the screen and let me know

      by the way use new version of mac, you may need lots of fixes

  34. while installing the mac 10.6.2 there is error i got on my dell studio 1558.

    the error is :
    Error When Trying To Install Kalyway OSX86

    I don’t know if this is the right section for this topic but I downloaded a Kalyway OSX86 iso and when I try to install according to these instructions, I keep getting the following and it freezes:


    Security policy loaded : Safety net for Time Machine (TMSafetyNet)
    Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1993
    The Regents of the University of California. All rights reserved.

    MAC framework successfully initialized
    using 5242 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers
    Extension “com.apple.driver.ACPI_SMC_PlatformPlugin” has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style.
    IOAPIC : Version 0x20 Vectors 0:23
    ACPI : System State [S0 S3 S4 S5] (S3)
    ACPI_SMC_CtrlLoop::initCPUCtrlLoop – pmCPUControl (PMIOSETPSTATETABLE) returned 0xffffffff
    panic(cpu 0 caller 0x001AC8A) : Kernel trap at 0x003eb1d3, type 14=page fault, registers:
    CR0: 0x8001003b, CR2: 0x00000000, CR3: 0x00f9d000, CR4: 0x000006e0
    EAX: 0x00000000, EBX: 0x00000001, ECX: 0x00000000, EDX: 0x00000000
    CR2: 0x00000000, EBP: 0x1ae83d58, ESI: 0x02817400, EDI: 0x00536078
    EFL: 0x00010203, EIP: 0x003eb1d3, CS: 0x00000000, DS: 0x1ae80010
    Error code: 0x00000000

    Debugger called:
    Backtrace, Format – Frame : Return Address (4 potential args on stack)
    0x1ae83b98 : 0x12b0e1 (0x45833c 0x1ae83bcc 0x133285 0x0)
    0x1ae83be8 : 0x1a8c8a (0x462018 0x3eb1d3 0xe 0x4617e4)
    0x1ae83cc8 : 0x19f5f7 (0x1ae83ce8 0x318bb114 0x0 0x0)
    0x1ae83ce0 : 0x3eb1d3 (0xe 0x1b010048 0x25f0010 0x1ae80010)
    0x1ae83d58 : 0x3eb09a (0x2817400 0x0 0x1 0x0)
    0x1ae83d78 : 0x3ea6ec (0x2817400 0x0 0x1 0x1)
    0x1ae83d98 : 0x3ea7b9 (0x2817400 0x0 0x1008bf0 0x26e5800)
    0x1ae83db8 : 0x1b003fa1 (0x2817400 0x0 0xffffffff 0x1b003516)
    0x1ae83e18 : 0x1b0074da (0x26e5800 0x25cfb80 0x0 0x1)
    0x1ae83e48 : 0x40fd2e (0x26e5800 0x25cfb80 0x1 0xcea6c0)
    0x1ae83ea8 : 0x411be3 (0x25cfb80 0x26e5800 0x26e19c0 0x0)
    0x1ae83f28 : 0x411427 (0x25cfb00 0x0 0x1ae83fac 0x1)
    0xaee83fc8 : 0x19f3cc (0x2586550 0x0 0x1a20b5 0x25e68b8)
    Bachtrace terminated-invalid frame pointer 0
    Kernel loadable modules in backtrace (with dependencies):
    com.apple.driver.AppleACPIPlatform(1.0.3)@0x1affe000->0x1b034fff
    dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.4.1)@0x1afa1000
    dependency: com.apple.iokit.IOACPIFamily(1.2.0)@0x1afb7000

    BSD process name corresponding to current thread: kernel_task

    Mac OS version:
    Not yet set

    Kernel version:
    Darwin Kernel Version 9.2.0 : Sun Mar 2 00:11:08 SCT 2008: made by ToH: xnu-1228/BUILD

    /obj/RELEASE_I386

    By the way, it took me an hour to copy all that onto a piece of paper, check it over and then type it into here :-s

    I really want to be able to dual boot Mac OS X and Windows 7 so please help!

    so please help me mandar shinde help me as soon as possible

    lavkarat lawkar madat kar tuza bhau
    sachin shinde….

  35. I am trying to install iATKOS SS3 version 2 on my Dell Studio 1555. I am stuck on what to choose for the items in the customize button just prior to installing OSX.

    My hardware specs are below:

    Model: Dell Studio 1555
    Processor: Intel Core™ 2 Duo Processor P8600 (2.4GHz/1066Mhz FSB/3MB cache)
    Memory: 4GB Shared Dual Channel DDR2 at 800MHz
    Video Card: 512MB ATI Mobility Radeon HD 4570
    Hard Drive: 320GB SATA Hard Drive (5400RPM)
    Wireless: Intel WiFi Link 5100 802.11agn Half Mini-Card
    Processor Label: Intel® Centrino® Processor

    Using some random options I can get the installation to complete and then when I reboot i hear a knockoff version of “stay in the light” and some instrumentals playing. This is the closest I am able to get mac working.

    Please I need some help !!!! Much appreciated! Thanks 🙂

  36. I’ve installed the mac on my ThinkPad as per your instructions successfully. But when i boot into it, a panic error occurs namely kernel trap. what should i do now?

      • Hello my name is Eric,

        I’m french and I saw your discussion about hackintosh on dell with ATI video. I succeed to install mac os x lion (iatkos) on my Dell Studio 1558 i5 everything is working fine except my ATI Radeon Mobility HD 4570. I can only boot with Aty init, graphic enabler doesn’t work. I used Chimera also to install. I tried to change Kext Ati 2000 (I read that on another website) by the graphic device id in my computer. If someone has got an idea?
        The only video settings I can see it’s: Graphisme Moniteur 3 MB.
        I’d like to mention also that when I tried to install software like protools, garageband, when I reboot the system, it crash the system with panic Kernel about CPU, is it normal, on hackintosh we cannot install programs?

        Thank you for your answers

      • Hi Eric,
        Good to hear that you have succeed in iaktos installation.

        Eric if any PC/Laptop system says Graphics memory is less than 16 MB. It is for sure that Graphics Card is not detected (mostly in Desktop) or Graphics Card driver not found.

        Try to update kext to ATI Series 4000 sometime ATI Series 5000 may also work.
        http://www.osx86.net/files/category/7-ati/
        try finding better kext for you card on web

        Most of the time software gets install without any problem.
        I had installed vmware,audio s/w..,some players long back
        GarageBand is for audio editing. Update your audio drivers and try again

  37. hi bro Thanks to the explanation I have a problem after the completion of the installation comes when drawing the apple (and re-operation) Is there a solution??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s